Mentsd meg a maradékot! – 2 tuti újrafőzős recept

 

  1. Hortobágyi húsos palacsinta

Emlékszel, hogy anyáink anno azt mondták, étteremben sose válassz hortobágyi húsos palacsintát vagy brassóit? Bizony azért, mert a leleményes szakácsok ezeket sokszor a napokkal ezelőtt megmaradt húsos ételekből készítik el. Az igazság azonban az, hogy az ételmentésnek egy remek módja az újrafőzés, és ezt te is bátran megteheted otthon!

 blog_10_1920x1080.jpg

Hozzávalók 6 adaghoz:

A töltelékhez:

  • 500 g megmaradt sült csirkemell vagy csirkecomb
  • 1 vöröshagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • bors
  • 1 tk csemege fűszerpaprika
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • 2 dl tejföl

A palacsintához:

  • 200 g búza finomliszt
  • 1 db tojás
  • 5 l tej
  • csipetnyi só
  • csipetnyi sütőpor
  • vaj a kisütéshez

A maradék csirkehúst – amennyiben szükséges – lefejtjük a csontról, és alaposan feldaraboljuk. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd alacsony lángon összepároljuk őket. Ezt a zöldségmixet a tűzről levéve gazdagon meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk mustárt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és alacsony lángon összerottyantjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ez lesz a szószunk.

A palacsintához a hozzávalókat egy nagy tálban csomómentesre keverjük, majd hagyjuk egy fél órát pihenni. Ezután a palacsintákat vajazott serpenyőben kisütjük: ha több sikerül ebből az adagból, semmi baj, az lehet a desszert!

A szósz negyedét keverjük a feldarabolt sült csirkéhez, amennyiben szeretnéd, fűszerezd még egy kicsit, majd tekerj egy-egy palacsintába 2 evőkanálnyi tölteléket. A palacsintákat helyezd egy tepsibe, öntözd meg a szósz többi részével, majd 180 fokra előmelegített (alul-felül sütés) sütőbe tedd be, hogy egy kicsit összepiruljon.

A kész palacsintákat tálaláskor díszítheted tejföllel és friss, apróra vágott petrezselyemmel.

  1. Tejszínes rakott cukkini

Már megint túl sok rizst készítettél? Ki kellene dobni a köret nagy részét? Ne tedd, használd újra ebben a szuper rakott receptben!

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 5 db cukkini
  • 1 kg darált sertéshús
  • 400 g rizs
  • 500 ml főzőtejszín
  • csemege fűszerpaprika
  • fehérbors
  • őrölt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tk olívaolaj

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst. Miután fehéredésig sült a hús, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával és egy kis őrölt szerecsendióval. Végül ráöntjük a tejszínt, és az egészet összeforraljuk.

A cukkiniket megmossuk és kb. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, egy csepp olajon, kisebb adagonként addig sütjük őket, míg kapnak egy kis barnás színt.

Egy magas falú, kerámia sütőformát meghintünk olívaolajjal, majd az alját kibéleljük annyi cukkinivel, ami teljesen befedi, kicsit sózzuk, majd a tetejére jön egy sor tejszínes hús, és a rizs. Ilyen sorrendben annyi réteget állítunk össze, amennyi a hozzávalókból kijön (kb. 3-4 sor). A tetejére pedig cukkini, majd a reszelt sajt kerül.

190 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 30 percig sütjük, majd 10 percig grillezzük a tetejét.