Pálmazsír-böjt: Minden, amit tudnod kell erről az alapanyagról

A környezettudatos életmód kapcsán időről-időre előkerül a pálmazsírvita: de pontosan mi is ez, miért annyira problematikus az előállítása, és egyáltalán hogyan lehet elkerülni a fogyasztását? Alábbi bejegyzésünkben az egyik leginkább környezetkárosító alapanyagról rántjuk le a leplet!

blog_7_1920x1080.jpg

Most akkor olaj vagy zsír?

A sárgás-fehéres, szagtalan, szobahőmérsékleten krémes halmazállapotú pálmazsírt az olajpálma leveléből sajtolják. Ezt a – gyakran tévesen pálmaolajnak is hívott – növényi zsiradékot fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben a világon: 2016-ban a csak top 10 felhasználó ország 32.105.000 tonnát importált belőle, ebből a harmadik legtöbbet, 6,6 milliót az Európai Unió.

Az, hogy miért ilyen brutálisan nagy a pálmazsír-kereslet, viszonylag egyszerűen megválaszolható: ez a jelenleg legolcsóbban előállítható növényi zsiradék. Ráadásul a „konkurenseivel” szemben (mint pl. a kókuszzsír, repce- vagy napraforgóolaj) nagyobb hozamot biztosít, kevéssé oxidálódik, sokáig tárolható, és krémes állaga miatt rendkívül sokrétűen felhasználható.

A margarinod és a csokoládéd is pusztítja az őserdőket!

Az olajpálma leghatékonyabban a trópusi éghajlaton nevelhető, így a harmadik világ nemzetei a fő exportőrök: Malajzia és Indonézia szigetei, elsősorban Borneo. Itt az esőerdőt rohamos ütemben irtják, hogy minél nagyobb területen létesítsenek olajpálma-ültetvényeket. Ennek köszönhetően naponta csaknem 29 focipályányi esőerdő tűnik el! Az olajpálma ráadásul hamar kimeríti a termőtalajt, és a gyökere olyan gátlóanyagot termel, ami még évtizedekig lehetetlenné teszi más növények életben maradását a területen.

Az esőerdők irtása értelemszerűen okozza az őshonos állatfajok életterének visszaszorítását, ami többek között a szumátrai tigris és az orángután kihalásához is vezet. Utóbbinak a vadon elő populációja például kevesebb, mint a hatodára csökkent az elmúlt 30 évben.

https://www.youtube.com/watch?v=ihPfB30YT_c&feature=emb_title 

Hogyan kerülheted el?

A problémát tovább nehezíti, hogy a pálmazsír szinte megkerülhetetlen alapanyagává vált a feldolgozott élelmiszereknek: ott van a margarinokban, a desszertekben, szendvicskrémekben, de még a mirelit sültkrumpliban, és a pattogatott kukoricában is! Emellett a fürdőszobai termékek, például a samponok vagy a testápolók is jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az alapanyagot. Egy átlagos vásárló tehát öntudatlanul is viszonylag nagy mennyiséget vásárol és fogyaszt belőle, ezzel pedig hozzájárul a környezetpusztításhoz.

Bár elindultak hivatalos törekvések a pálmazsírtermelés zöldebbé tételére (ilyen például a 2004-ben alapult Fenntarthat Pálmaolaj Kerekasztal, vagyis az RSPO), a legtöbb tudatos vásárló mégis a pálmazsír teljes bojkottjában hisz. Amennyiben neked is fontos a környezetvédelem, akkor keresd a „pálmazsírmentes” logókat csomagolásokon, illetve válts olyan natúrkozmetikumokra, amelyek az alapanyag felhasználása nélkül készülnek!