Tervezz, fagyassz, főzd újra! – 4 praktika az otthoni élelmiszerhulladék csökkentéséhez

Míg hamarosan debütáló applikációnk, a Tudatos az éttermekben kidobásra kerülő ételek megmentését segíti, addig azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az élelmiszerhulladékok jelentős része sajnos a háztartásokban keletkezik. Ezért összeszedtünk néhány hasznos tippet, mellyel hatékonyan csökkenthetők az otthonunkban feleslegessé váló, így pedig kidobásra kerülő ételek.

blog_6_1920x1080.jpg

  1. Gondolkodj előre!

Az otthoni élelmiszerhulladék csökkentésének első lépcsőfoka az, ha tudatosan vásárolsz. Készülj hát fel mindig alaposan a beszerzőkörútra: tervezd meg akár hetekre előre, hogy mit szeretnél főzni, az hány főre és hány napig lesz elég, illetve milyen alapanyagok szükségesek az elkészítéséhez! Mérd fel az otthoni készletet, majd írj pontos bevásárló listát: így elkerülheted, hogy megvedd a sokadik doboz tejfölt, vagy az újabb köteg banánt, mikor a gyümölcstartón már barnállik néhány darab.

A bevásárlásra sose indulj üres gyomorral! Ugyanis aki éhes, az nagyobb eséllyel fut bele felesleges impulzusvásárlásokba, így pedig olyan élelmiszereket is a kosarába hajigál, amire valójában nincs szüksége. Amikor már a boltban vagy, ne vedd meg fölöslegesen a hosszabb ideig elálló terméket, ha tudod, hogy pár napon belül felhasználod őket! Ilyenkor inkább a polcok elejéről válogass, oda helyezik ugyanis az üzletek a hamarabb lejáró élelmiszereket!

  1. Fagyaszd le a felesleget!

Sok élelmiszer többféle kiszerelésben is kapható, a nagyobb pedig rendszerint olcsóbb. A gond akkor kezdődik, amikor kinyitod, majd egy részét nem használod föl, így az megpenészedik a hűtőben. A vajat viszont késsel kisebb porciókra osztva a mélyhűtőbe is teheted, ahol sokáig eláll. Ugyanígy fagyaszthatod a tejszínt, a kenyeret, a húsokat, egyes gyümölcsöket és zöldségeket is.

  1. Figyelj a dátumokra!

Tudtad, hogy a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő nem egy és ugyanaz? A termékek lejárati idejére persze nem árt odafigyelni, de ezeket mindig értelmezni is kell! A minőségmegőrzési idő azt mutatja, hogy a termék meddig őrzi meg minőségét, meddig várható el tőle, hogy megfelelő tárolás mellett ne változzon a színe, illata, íze és állaga. Ez a dátum jellemzően a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken szerepel, lejártát követően pedig az adott termék veszít élvezeti értékéből: a fűszerek nem lesznek annyira ízletesek, a kekszek puhák vagy épp kemények. Ezeket a dátumokat a gyártók adják meg, rendszerint jelentős ráhagyással. Ebből viszont az is következik, hogy ha egy élelmiszert megfelelően tároltad, nem sértetted meg a csomagolását, akkor nagy eséllyel elfogyaszthatod a minőségmegőrzési idő után is. Egészségügyi problémád nem lesz belőle.

A fogyaszthatósági időt ennél sokkal komolyabban kell venni, ezt a jelölést ugyanis főképp a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszereknél használják. Ezek főként a hűtést igénylő áruk, például a tejtermékek vagy a felvágottak. Ezek a termékek a dátumot követően akkor is veszélyt jelenthetnek az egészségre, ha a romlásnak nincs látható jele.

  1. Főzz tudatosan!

Amikor nekiállsz főzni, akkor a legrégebbit használd fel először, ha valamilyen termékből több van otthon! Ha netán bizonyos ételek nem fogytak el teljesen, azokat könnyedén újragondolhatod és újrafőzheted: az interneten rengeteg ilyen receptet lehet találni. A húsvéti sonka például carbonaraként születhet újjá, míg a megmaradt krumplipürével sűríthetők a főzelékek, de liszt hozzáadásával csinálhatsz belőle szilvás gombócot és krokettet is. A maradék rizsből tölteléket készíthetsz húsokhoz, vagy gyümölcs, lekvár és/vagy csokoládé hozzáadásával egy gyors desszertet is csinálhatsz.