Ételt és így életet ment – Ezt kell tudnod az Élelmiszerbankról!
A Tudatos applikáció fő missziója, hogy az éttermekben megmaradt ételek megmentésével és kedvezményes árusításával csökkentse a környezeti terhelést. De mi a helyzet a nagy áruházláncokban és az élelmiszerek gyártóinál keletkező felesleggel? Itt jön képbe a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, akik 15 év alatt csaknem 73.000 tonnányi, 40 milliárd forint értékű ételt mentettek meg és osztottak szét az országban!
Hazánkban évente csaknem 1,8 millió (!) tonna étel végzi a kukában. Hogy érzékelhetőbb legyen ez a felfoghatatlannak tűnő mennyiség: ha ezt a rengeteg élelmiszert egy kamionsorra rakodnánk, akkor a konvoj Budapesttől egészen Párizsig érne. Mindeközben Magyarországon a mai napig sokezren élnek a létminimumon, vagy az alatt, köztük a nélkülözés tízezer gyermeket is érint.
Mit csinál az Élelmiszerbank?
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tulajdonképpen ezt a két végletet, a kidobásra szánt élelmiszereket és a szegénységben élő családokat köti össze egy alaposan felépített, sok résztvevő bevonásával működő logisztikai rendszerrel. Egyszerre tekinthetők segély- és zöldszervezetnek, hiszen a tevékenységük szociális és környezetvédelmi célokat is szolgál: a rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésükhöz szükséges energiák felhasználását és a káros anyagok kibocsátását is megelőzik.
A 2005 óta létező nonprofit egyesületet főként önkéntesek működtetik (kb. 60 fő). Az ételt ingyenesen veszik át az élelmiszergyártóktól és az áruházaktól, majd a velük partnerségben álló karitatív szervezetek közreműködésével juttatják el a rászorulókhoz. Költsége úgymond „csak” a logisztikai munkának, a raktározásnak, a szállításnak és a szervezésnek van: így 1000 Ft működési kiadással 30.000 Ft értékű élelmiszerfelesleget tudnak megmenteni.
Milyen élelmiszerek menthetők?
Az Élelmiszerbank azokat az élelmiszereket kutatja fel, majd gyűjti be a hipermarketekből és a gyártóktól, amik valamilyen oknál fogva kereskedelmi forgalomba már nem helyezhetők, de fogyasztásra még alkalmasak.
Az egyesület jelenleg 4 nagy üzletlánccal – az Aldival, az Auchannal, a Tescoval és a Metroval – áll kapcsolatban, így országos lefedettségben, összesen 352 üzletből mentik az élelmiszerfelesleget. Az ilyen – egyébként rendszerint megsemmisítésre, kidobásra váró - ételek gyakran az aznapi kínálat maradékai: pékáruk, illetve gyümölcsök és zöldségek. Ilyenkor úgymond „gyors mentésre” van szükség, ezért a termékek nem az Élelmiszerbank raktárában landolnak, hanem a környéken fellelhető partnerszervezetek veszik át, majd juttatják el őket a rászorulóknak.
Az élelmiszermentés másik fontos pillére a gyártói oldal. A tőlük adományként átvett ételek között találhatók esztétikai, például csomagolási hibás termékek, lejárat közeli szavatosságú élelmiszerek, szezon utáni áruk, és egyéb olyan termékek, amelyek fogyasztásra alkalmasak, de a gyártó nem kívánja, vagy nem tudja kereskedelmi forgalomba hozni.
Hova kerül a megmentett élelmiszer?
Az Élelmiszerbank nem segélyez közvetlenül magánszemélyeket. Csaknem 400 karitatív szervezettel állnak kapcsolatban, akik továbbítják a megmentett élelmiszert a rászoruló embereknek, így gondoskodva a felelős és a lehetőségek szerint egyenlő lefedettségű szétosztásról. A termékek útját az Élelmiszerbank a felajánlótól egészen a nélkülözőig végigköveti. A partnerszervezetek az élelmiszerek kiosztását szigorú szabályok mentén végzik, a kiosztásról elszámolnak, amiket az Élelmiszerbank önkéntesei ellenőriznek.
Így összesen körülbelül 300.000 nélkülözőt érnek el.