Mentsd meg a maradékot 2. – 2 tuti újrafőzős recept

 

Ígértük, hogy a Food Waste February kihívás keretében ebben a hónapban kifejezetten az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tartalmakkal és tippekkel érkezünk. Most három olyan receptet hoztunk, amivel megmentheted a hűtőben várakozó húsmaradékot, vagy épp a kővé száradás szélén álló süteményeket. Olvasd, főzz újra és oszd meg, ha tetszett!

blog2021_1920x1080_05.jpg

  1. Melegszendvicskrém

Maradt egy kis csirkemell, sertés szűzpecsenye vagy némi bolognai szósz a vasárnapi ebédből? Ne dobd ki, inkább gondold újra velük a család vacsoráját! Ezzel a melegszendvicskrém recepttel a gyerekeket sem kell majd győzködnöd, hogy „csak még egy falatot” egyenek.

Hozzávalók:

  • Maradék hús vagy bolognai szósz (opcionálisan apróra vágott sonkával kiegészíthető)
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db kápia paprika
  • 1 fej paradicsom
  • 1 konzerv sűrített paradicsom
  • Őrölt feketebors
  • Bazsalikom (lehetőség szerint friss)
  • Oregánó
  • Reszelt sajt

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra! A hagymát, a paprikát és a paradicsomot aprítsd egészen kicsi darabokra, majd egy serpenyőben futtasd meg őket olívaolajon. Ha puhára párolódtak, mehet rájuk az apróra vágott hús, a konzerv paradicsom és ízlés szerint a fűszerek. Kicsit rottyantsd össze a szendvicskrémet, majd halmozd szeletekre vágott kenyérre vagy zsömlére, szórd meg reszelt sajttal, és egy tepsire téve told őket a sütőbe. Akkor van kész, ha a sajt megolvadt és kicsit megbarnult a tetején!

  1. Tejszínes carbonara

Unod a sonkát és a szalonnát a szendvicsekhez? Állandóan a hűtőben árválkodik a megmaradt felvágott? Ezzel a szuper carbonara recepttel könnyedén egy ínycsiklandó főétellé varázsolhatod őket. Ráadásul kb. 20 perc alatt kész is van!

Hozzávalók:

  • 30 dkg sonka, bacon vagy szalonna
  • 4 dl főzőtejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 db tojássárgája
  • Grana Padano sajt
  • Bors
  • 50 dkg spagettitészta
  • 2 ek olívaolaj

A maradék sonkát, bacont vagy szalonnát kockázd fel, majd némi olívaolajon pirítsd meg egy lábosban. Közben minimum kétszeres mennyiségű vízben tedd fel főni a spagettit. A főzővízbe tegyél némi sót és olívaolajat is. Ha a sonka/szalonna kicsit megpirult, mehet rá az apróra vágott vereshagyma. Egy nagyobb tálban keverd össze a főzőtejszínt a tojások szétválasztott sárgájával, majd ezt a szószt öntsd rá a húsos-hagymás keverékre. Ízlés szerint sózd, borsozd, nyomd bele a megtisztított fokhagymagerezdeket, illetve reszelj bele Grana Padanot. Rövid összerottyantás után kész is a szósz, amit a lecsepegtetett tésztára még melegen önts rá, extra díszítésként pedig reszelj még rá sajtot!

  1. Mascarponés pohárkép

Megmaradt némi piskóta, keksz vagy születésnapi torta? Nem kell a kukában végezniük, ugyanis ezzel az egyszerű recepttel egy egészen új köntösben tálalhatod őket desszertként.

Hozzávalók:

  • Maradék piskóta, keksz vagy torta
  • 1 dl tej
  • 250 g mascarpone
  • 1 kk vanília aroma
  • 2 banán (vagy 2 marék áfonya, eper, 2 lebőrözött őszibarack)
  • Ízlés szerint porcukor
  • Fahéj + kristálycukor, pirított mandula vagy mogyoró a díszítéshez

A megmaradt piskótát, kekszet vagy tortát vágd kb. 1x1 cm-es kockákra, majd áztasd bele őket a szobahőmérsékletű tejbe. Eközben a mascarponét, a vaníliát és a porcukrot keverd csomómentesre, és aprítsd fel a banánt (vagy bármilyen más gyülömölcsöt) kis darabokra. Jöhetnek a poharak: egy réteg tejes piskótára szórj gyümölcsöt, majd önts rá egy kis mascarponés krémet, és így folytasd, amíg meg nem telik a pohár! A tetejét díszítsd kristálycukorral kevert fahéjjal, vagy akár pirított mandulaszeletekkel is.