Csökkentsd a rezsit, óvd a Földet! – 5 tipp az energia- és víztakarékos háztartásért

 

Ha valaki igazán környezettudatosan akar élni, nem elég, ha csupán a vásárlási szokásait, a háztartási hulladék kezelését, az utazási és étkezési szokásait gondolja újra. Olyan mindennapos rutinokon is meglepően sok energiát spórolhatunk, mint a mosás, a fürdés vagy a fűtés. Az alábbi cikkben azokat a hasznos tippeket szedtük össze, amikkel energia- és víztakarékosabb lehet a háztartásod!

blog2021_1920x1080_02.jpg

  1. Ne folyasd a vizet!

A szüleinktől és a nagyszüleinktől vajon hányszor hallottuk ezt a takarékosságra intő mondatot? És milyen igazuk volt! A bolygó (és a pénztárcánk) óvásának ugyanis nagyon fontos pontja, hogy a rendelkezésünkre álló ivóvízállománnyal tudatosan bánunk. Ezért mindig zárd el a csapot fogmosás közben, illetve a kádas fürdés helyett inkább zuhanyozz egy rövidet. A mosogatást se folyóvíz alatt intézd, sőt, ha teheted, inkább egy dugig megtömött mosogatógépet indíts el takarékos programmal!

  1. Moss tudatosan!

„Gyorsan bedobok egy mosást, holnap nem lesz rá időm! Nincs annyi ruhám, hogy összegyűljön egy nagyobb adag!” Te milyen kifogásokat használsz a félig tömött mosógép elindításához? Sok helyen sajnos még mindig dívik ez a nem éppen környezettudatos rutin, pedig a víz- és energiatakarékos háztartás egyik legfontosabb sarokpontja az, ha takarékosan mosunk. A dob mindig legyen tele (de ne tömjük túl, mert az a hatékony tisztítás rovására mehet!), és bár színek és mosási hőfokok szerint szelektálhatjuk a szennyest, ruhatípusok szerint (alsónemű-póló-pizsama) rendszerint felesleges. A szárítógépet is érdemes elhagynod, hiszen csaknem kétszer annyi energiát fogyaszt, mint egy mosógép.

  1. Inkább vegyél fel egy pulóvert!

Sajnos a múlt rendszer energiapazarló fűtési rutinja még a jelen generációjának életmódján is érzékelhető. Ha viszont magyarként utaztál már tél idején nyugati országokba, akkor te is megtapasztalhattad az ott jellemző takarékos és épp ezért környezettudatos fűtést. Vegyél hát példát a britekről és a dánokról: ahelyett, hogy télen is 25 °C-ra hevítenéd a lakást, tartsd a hőmérsékletet 19 °C-on, és vegyél fel kényelmes, réteges öltözéket! Hűvösben az alvás is sokkal pihentetőbb. Emellett ragassz a radiátorok mögé hővisszaverő alumíniumfóliát, hogy ne a falat, hanem az otthonod fűtsd.

  1. Ha teheted, mellőzd a klímát!

Bár ritkán beszülünk róla, de sajnos az éghajlat melegedéséhez az is nagyban hozzájárul, hogy a nyári kánikulát a beltér klímázásával kívánjuk kompenzálni – ezzel pedig a hőséget kívülre transzportáljuk. A hosszútávú energiagazdálkodásnak a legjobb módja egyértelműen a korszerű otthonszigetelés, a többrétegű nyílászárók és a hővisszaverő cserepek beszerzése, de tény, hogy ez egy nagyobb beruházást igényel. Ezért, ha teheted, nyáron húzd le napközben a redőnyöket, este szellőztesd át alaposan a lakást, és használj ventilátorokat!

  1. Váltsd energiatakarékosra!

Az áramon is tudsz úgy spórolni, hogy közben a bolygót is véded: soha ne égesd feleslegesen a villanyt egy olyan helységben, ahol nem tartózkodik senki! Az izzókat pedig cseréld energiatakarékosakra: egy LED akár 20 évig is kiszolgálhat, miközben a villanyszámlát is jelentősen csökkenti. Ha teheted, a háztartási gépek terén is fokozatosan válts a zöld opciókra és öko programokra: a leginkább energiahatékony A+++ készülékek akár feleannyit is fogyaszthatnak, mint a D besorolásúak.

 

Szeretnél hatékonyabban környezettudatos életmódra váltani? Kövesd a Tudatos rendszeresen frissülő blogját, Facebook és Instagram oldalát!