4 doksi, amit látnod kell, ha környezettudatos vagy.

Decemberben a könyvmolyoknak kedveztünk a környezetpusztítást különböző aspektusokból megközelítő regényekkel, most pedig a filmrajongóknak ajánlunk néhány darabot, amiket vétek kihagyni, ha neked is fontos a bolygónk jövője. Négy kiváló dokumentumfilmet hoztunk!

blog2021_1920x1080_01.jpg

  1. Egy élet a bolygónkon (2020)

Azért a 2020-as év valami jóval is szolgált nekünk, hiszen debütált David Attenborough önéletrajzi ihletésű, az Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmje. A Netflix által támogatott darab egy „tanúvallomás”, ami a brit természetfilmes életének jelentősebb pontjain keresztül enged betekintést Földünk varázslatos élővilágába. Illetve abba, hogy mindez hogyan pusztul az emberiség pazarló és fenntarthatatlan életmódjának következtében az 1950-es évek óta – amikor is Attenborough megkezdte úttörő karrierjét az ismeretterjesztő természetfilmek világában. 

  1. Világok arca: Baraka (1992)

Ron Fricke 1992-es kísérleti dokumentumfilmje egy sajátos mentális utazást kínál: a narráció nélküli mű nemcsak bolygónk természeti szépségeit és az élővilág csodáit mutatja be nekünk, hanem a jelen emberi világ és a benne létező kultúrák sokszínűségét is. Hiszen ez utóbbiakat is éppúgy fenyegeti az eltűnés veszélye, ha az emberiség nem változtat a jelenlegi életmódján. A másfél órás filmet több mint 20 országban forgatták, és nemcsak a történetnélküli, utazásszerű cselekménye miatt ajánljuk, hanem gyönyörű képsorai és megkapó zenéje miatt is. Hisz

  1. Özönvíz előtt (2016)

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb darabjának, az Özönvíz előtt című dokumentumfilmnek a főszereplője és narrátora az Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista, Leonardo DiCaprio. A National Geographic gyártásában készült alkotás a jelenünkben megfigyelhető, egyre sürgetőbb éghajlatváltozást veszi górcső alá, illetve arra keresi a választ, hogy hogyan lehetne ezt a jövőnk szempontjából vészes folyamatot megállítani. A klímaváltozás megelőzése, a kilátások és a várható eredmények mellett a film negatív és pozitív példákat is bemutat, miközben DiCaprio olyan prominens személyiségekkel készít a témában interjút, mint Barack Obama, Ferenc pápa vagy a NASA vezető kutatói.

  1. Riverblue (2017)

A dokumentumfilm Mark Angelo kanadai természetvédő és professzor hároméves útját követi végig, melyen arra vállalkozott, hogy feltárja a fast fashion divatipar és a Földünk vízállományában esett károk közötti összefüggést. A borzalmas kémiai műveletek és az ezek következtében termelődő mérgező hulladék miatt ugyanis bolygónk folyói és tengerei visszafordíthatatlan ártalmakat szenvedtek, ami a vízi világ kipusztulásával fenyeget. A film ugyanakkor azt is felmutatja, hogy felelős magatartással hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani, ha az igazán nagy divatmárkák is beállnának az ügy mögé.