Összeírtad már az újévi fogadalmaidat? – 4 tipp egy zöldebb évért

Az utóbbi években bizonyára sokunk fejében fordult meg Újévkor, hogy az idei fogadalmaink túlmutathatnának a „leadok 5 kilót”, „leteszem a cigit”, „egészségesebben fogok étkezni” rendszeresen visszatérő pontjain. Mi lenne, ha az új esztendőben nem csak magunkra, hanem a környezetünkre is odafigyelnénk, fogadalmunkkal pedig a saját életünkön túl a bolygót is jobbítanánk? Íme néhány ötlet, hogy hogyan lehet környezettudatosabb a te 2021-ed!

blog_15_1920x1080.jpg

  1. Repülj kevesebbet, utazz belföldön!

Az összes tömegközlekedési eszköz közül a repülőnek a legnagyobb a károsanyag-kibocsátása. Így ahelyett, hogy idén is elcsábulnál a kedvezményes, fapados jegyekre, inkább vedd számításba a koronavírus-járvány tanulságait, és fontolj meg egy belföldi utazást! Egy napozós-lazulós, vízparti vagy épp egy erdei, kirándulós pihenéshez itthon is rengeteg (pénztárcabarát) lehetőséget találsz, nem kell ezért feltétlen többezer kilométert repülni, és feleslegesen szennyezni a bolygót.

  1. Mondj nemet a PET palackra!

Még mindig mázsaszámra hurcolod haza a zsugorfóliába csomagolt ásványvizeket és üdítőket? Itt az ideje, hogy ezen változtass! Ajándékozd meg magad egy tetszetős dizájnnal ellátott fém, BPA-mentes műanyag, vagy épp üvegkulaccsal, és vidd magaddal mindenhová A legtöbb helyen jó minőségű ivóvízzel töltheted újra, így nem kell állandóan PET palackba csomagolt itókát vásárolnod. Ha pedig egy kis szénsavas pezsgésre vágysz, akkor egy modern szódagép is kiváló beruházás lehet a számodra.

  1. Csökkentsd az állati eredetű alapanyagokat!

Persze az sem árt, ha időnként biciklire vagy tömegközlekedésre pattansz, de az igazság az, hogy a karbonlábnyomod csökkentésének az leghatékonyabb módja, ha mellőzni próbálod az állati eredetű alapanyagokat az étrendedből. A hús-, tojás- és tejipar ugyanis elképesztő mértékben felel az emberiség CO2-kibocsátásának jelentős hányadáért. Először iktasd be az életedbe a húshagyó hétfőt, illetve próbálj ki új, növényi alapú finomságokat, aztán ha rákapsz az ízére, akár gyakrabban, hosszabb időre is áttérhetsz a vegetáriánus/vegán életmódra.

  1. Váltsd az eldobhatót moshatóra!

2021-ben próbáld meg leváltani a háztartásod egyszerhasználatos termékeit olyanokra, amik hosszú ideig kiszolgálnak! Mire gondolunk? Papír zsebkendő helyett válaszd az ízlésednek megfelelő mintájú szövet alternatívát, használj könnyedén tisztítható szilikon mosogató „szivacsokat”, vásárolj bambusz vagy fém szívószálat, az alufólia és a nejlon leváltására pedig méhviaszos csomagolót vagy újraszalvétát. Ha nő vagy, a menstruációd idejére is áttérhetsz környezetbarát megoldásokra: próbáld ki a mosható betéteket, menstruációs bugyikat vagy az intimkelyhet!

Fontos, hogyha még „kezdőnek” számítasz a tudatos életmód terén, ne akard egy nap alatt megváltani a világot! Tegyél apró, de teljesíthető újévi fogadalmakat, így biztosabb lesz a sikerélményed, ami további fejlődésre fog ösztönözni. Légy tudatos, de ugyanakkor légy türelmes magaddal, és persze másokkal is!