5 applikáció a környzettudatos életmódhoz

A szkeptikusok gyakran vádolják azzal a zöld életmódot követőket, hogy a technika vívmányait azért ők sem vetik meg. Pedig az igazság az, hogy a támadók nem veszik figyelembe: a tudatosság egy folyamatos törekvés, nem pedig egy állapot. Azt pedig, hogy az adott környezetvédő az életének mely kényelmi faktorairól mond le a Föld érdekében, csakis ő dönti el. Arról nem is beszélve, hogy a modern technológiát is tudjuk a szolgálatunkba állítani: íme 4 applikáció, mely a környezettudatos életmódban segíthet!

blog_11_1920x1080.jpg

  1. Carbon footprint & CO2 tracker

Aggaszt a klímakrízis és Föld jövője? Ez az alkalmazás a felvitt napi rutinodból és tevékenységeidből mutatja ki, hogy mekkora a karbon-lábnyomod, azaz mekkora mértékű az egyéni felelősséged a klímaváltozás előremozdításában. Az app főként a közlekedési és étkezési szokásaidat vizsgálja, elemzi ki, majd különböző megoldási stratégiákat nyújt: így a tippjeit követve havonta, fokozatosan csökkentheted a karbon-lábnyomod.

  1. JouleBug

Ez az applikáció a környezettudatos életmódra való áttérést teszi játékká: az általa adott hétköznapi tippek végrehajtásáért pontokat gyűjthetsz, amikkel versenybe is szállhatsz a barátaiddal és a családtagjaiddal. Emellett hasznos információkkal is szolgál: a tudatos tetteidet statisztikákkal, linkekkel, „Hogyan csináld” videókkal segíti. Kitüntetéseket kaphatsz, ha nagyon profivá váltál egy-egy téren, sőt, a környezetedben élő felhasználókkal is kapcsolatba léphetsz, vagy részt vehetsz lokális kihívásokban.

  1. Tudatos 

A magyar fejlesztésű Tudatos a Földet brutálisan terhelő étel-pazarlás ellen veszi fel a harcot. Az applikáció a vendéglátóhelyeket (éttermeket, kifőzdéket, cukrászdákat, pékségeket) köti össze azokkal a felhasználókkal, akik szeretnének olcsóbban jót enni, miközben a környezetet is óvnák. Az éttermek feltölthetik a már megfőzött, de a nap végén megmaradt fogásaikat a felületre, az éhes emberek pedig lecsaphatnak ezekre, majd egy QR-kód bemutatásával, kedvezményes áron átvehetik a vendéglátóhelyen. Így nincs maradék, nincs pazarlás!

  1. Smartlyst - az okos bevásárlólista

Elég az olvashatatlan és folyton elvesző cetlikből, itt az ideje, hogy a telefonodon vezesd a bevásárlólistádat! Ahogy arról már korábban is írtunk, az élelmiszer-pazarlás csökkentésének egyik fontos állomása, ha felkészülten indulsz a boltba: ezzel az appal ez még kényelmesebbé válik. A vásárlási szokásaid szerint segít a lista összeállításában, kategóriákba rendezi a kedvelt termékeket, emellett megoszthatod a listát a családtagjaiddal, barátaiddal. Ráadásul néhány kattintással recepteket is importálhatsz, ami még könnyebbé teszi a hozzávalók összegyűjtését.

  1. Oszkár telekocsi

Kevés annál üzemanyag-pazarlóbb szokás van, mint ha a hosszú utakon állandóan egyedül ülünk a kocsiban. Az Oszkár ezt a környezetszennyező rutint hivatott enyhíteni: a sofőrök feltölthetik az appba, hogy mikor, honnan és hova indulnak, illetve hány szabad hely érhető el az autójukban, a fuvart kereső utasok pedig némi benzinpénz fejében lecsaphatnak az ülésekre. Mindenki nyer: a vezető, az utas és a Föld is!