Zöldebb tisztaság – Tippek a környezettudatos fürdőszobáért

Zöldebb tisztaság – Tippek a környezettudatos fürdőszobáért

 blog_9_1920x1080.jpg

Néhány blogbejegyzéssel ezelőtt már hoztunk egy kis itinert ahhoz, hogy hogyan tudod a konyhai hulladékod mennyiségét csökkenteni. Most továbbhaladunk a háztartáson belül: egyszerű tippjeinkkel ezúttal a fürdőszobai rutinokat vesszük górcső alá.

Ahhoz, hogy csökkentsd a fürdőszobai hulladékod, az első és legfontosabb lépés, hogy minden kiváltható műanyag eszközt cserélj fenntartható anyagúra! A műanyag fogkefe és fültisztító pálcika remek alternatívája a komposztálható bambusz, a sminklemosó pamacsoknak pedig a számos magyar designer varrodánál is kapható mosható verzió. Az eldobható borotvákat is érdemes egy kicsit drágább, ám annál tartósabb fémre váltani, amiben csak a pengét kell időnként cserélni. Nőként pedig szerencsére a havi baj sem jelenti már feltétlen a nagy mennyiségű műanyag szemét termelését: némi átszokással és eltökéltséggel te is hamar a mosható betétek, menstruációs bugyik vagy az akár 12 órán át gond nélkül használható intimkelyhek szerelmesévé válhatsz.

Na és mi a helyzet a tisztálkodással? Bár a csehek már elindultak a kimérős tusfürdő és sampon útján, nálunk ez az opció sajnos még csak a csomagolásmentes boltokban érhető el. Viszont használhatsz testre, kézre, arc- és hajmosásra is kapható, kézműves szappanokat (vagy szilárd sampont, balzsamot is), amelyek tartósabbak és környezetbarát csomagolásban is elérhetők. Ez esetben törekedj mindig arra, hogy pálmazsírmentes termékeket válassz, mert ezzel is csökkented a bolygó terhelését!

Szintén részben a fürdőszobához tartozik az környezettudatos takarítás témája. Váltsd hát az eldobható törlőrongyokat moshatókra, a szivacsokat lebomló luffa tökre, az üvegfelületeket pedig pucold régi újságpapírokkal vagy reklámanyagokkal!

Környezetbarát tisztítószerként az ecet a leguniverzálisabb anyag. A 10%-os variáns lebomlik a természetben, és kiváló vízkőoldó nemcsak a fürdőszobai felületeken, hanem áztatással a vízforralók, kávéfőzők tisztításánál is. Ha pedig egy liter vízhez adsz egy-két evőkanállal, akkor üvegfelületekre permetezve szuper ablakmosót kaphatsz. A másik kiemelt ökotisztító a szódabikarbóna. Dugulás esetén 1 csésze langyos ecetet keverj 1 csésze szódabikarbónához, öntsd a lefolyóba, majd 15-20 perc után egy fazék forró vízzel véglegesítsd a folyamatot! Univerzális tisztítószerként pedig ½ csésze ecetet ¼ csésze szódabikarbónával és ½ csésze vízzel keverj el! A nedves szivacsra vagy lebomló luffára szórt szódabikarbónát ráadásul zsíroldásra és a penészfoltok eltávolítására használhatod. Felmosáshoz is szintén ezt ajánljuk: egy vödör meleg vízben 5-6 evőkanálnyit kell feloldani, a kellemes illatot pedig citrom vagy levendula illóolaj hozzáadásával érheted el, míg a fertőtlenítéshez a teafa illó a legjobb választás. Míg a portörléshez egyszerűen használj vízzel nedvesített törlőrongyot, vagy lenolajat a fafelületek ápolásához! Ha azonban ódzkodsz az otthoni kotyvasztástól, az öko tisztítószereket kimérve is megveheted egyes csomagolásmentes boltokban.

Szeretnél még tudatosabb lenni? Segítünk! Kövesd a Tudatos blogját, Facebook és Instagram oldalát a rendszeresen frissülő zöld tartalmakért!