Zöldítsd a konyhád! – Zero waste tippek otthonra

 

Te még mindig alufóliába és nejlonba csomagolsz? Netán gondolkodtál már saját fűszerkerten? Ha igen, akkor a Műanyagmentes Július neked is a segítségedre lehetett, hogy elindulj egy környezettudatosabb élet felé. A kihívás hatása leginkább a háztartásvezetésen, azon belül is a bevásárláson és a konyhai szokásokon érezhető, így összeszedtünk egy-két tippet és tapasztalatot, amiket a későbbiekben is érdemes az mindennapi rutinod részévé tenni.

blog_4_1920x1080.jpg

A konyhai hulladékcsökkentés első lépése az, ha tudatosan vásárolsz. Amikor beszerzőkörútra indulsz, mindig legyen nálad a megszokott bevásárlószatyrod, amit minél többször használj újra! Ez lehet egy már meglévő nejlonzsák (amiből garantáltan minden magyar háztartásban rejtőzik néhány a mosogató alatt vagy a kamrában), vagy a kedvenc vászontatyód is. A zöldségek és gyümölcsök szállításához érdemes beszerezni újrahasználható tüll-, vagy csipkezsákokat, amiket már számtalan magyar kisvállalkozás is gyárt és értékesít. A felvágottak, sajtok csomagolásának kiváltására pedig a fedeles dobozok, az újraszalvéták vagy otthon is könnyedén elkészíthető, méhviaszos csomagolók lehetnek jó alternatívák. Kérd bátran ezekbe a kimérős élelmiszereket (nyers húst ne!), a kistermelők biztosan, de már a nagyobb üzletláncok is nyitottan reagálnak rá. Amikor pedig már a boltban vagy, igyekezz olyan termékeket választani, amiken a lehető legkevesebb a csomagolás, sőt, alkalmanként akár csomagolásmentes boltokba, piacokra is ellátogathatsz!

Ha az élelmiszerek már a konyhádba kerültek, a következő lépés a környezetbarát tárolás. Nejlon és alufólia helyett fedd a tálakat tányérokkal, gumis és mosható fedőkkel vagy akár méhviaszos csomagolóval! Ez utóbbi – az újraszalvétákkal karöltve – zöld és stílusos alternatíva lehet a szendvicscsomagoláshoz is. Használj a papírszalvéták és -zsebkendők helyett moshatókat, a műanyag szívószálak helyett fém vagy bambusz verziót, mosogatószivacsként pedig lebomló luffatököt!

Komposztáld a főzés után maradt szerves hulladékot: ehhez ráadásul kertre sincs feltétlen szükség, hiszen már panellakásokban is kiválóan működő, mini komposztálókat is lehet venni. Az elmosott tejfölös dobozokban csíráztatni tudsz, de tisztítsd meg és sterilizáld a befőttesüvegeket is, hiszen eltehetsz bennük lekvárt, kompótot vagy savanyúságot. Ha azonban erre nincs időd, adományozd el valaki olyannak, akinek ez a hobbija!

Termeszd otthon a fűszereket! A leggyakrabban használt zöldfűszerekért nem kell feltétlenül a szupermarketekbe rohangálni, hiszen egy világosabb, belvárosi ablakpárkányon is remekül eléldegél egy jól gondozott, mini fűszerkert. Így a csomagolást is megspórolod, és az ízek egy részét frissen adhatod az ételekhez, amitől igazi mesterszakácsnak érezheted magad. Ha pedig beköszönt a hidegebb idő, ezeket le is száríthatod, majd elteheted későbbre, mint a tasakos verziókat.

Apró lépések egy tudatosabb életmódért: további környezettudatos tippekért kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!