Mi vagyunk a zöld csodabogarak! – A tudatos emberek 5 jellemzője

Vászontáskákkal rohangáló fiatalok, lekvárt főző nagymamák, hosszú bevásárló listát készítő háziasszonyok. A tudatos életmód csírája a legtöbbünkben megtalálható, ám ahhoz, hogy valóban elszánt ökoharcosokká váljunk, nem árt, ha bírunk egy-két mentális jellemzővel.

Miről ismerhető fel a környezettudatos ember? Mostani bejegyzésünk ezt a témát tárja fel.

blog_2_1920x1080_1.jpg

  1. Aggódva tekintenek a bolygó állapotára

Aki környezettudatosnak vallja magát, annak néhanapján szükségszerűen meg kell küzdenie egyfajta mellkasi nyomással. A tudósoktól és a médiából érkező aggasztó adatok, az egyre sürgetőbb határidők ugyanis sokakban váltanak ki klímaszorongást. Ehhez persze az sem árt, ha az egyéni tetteket globális távlatban tudjuk szemlélni: látjuk az összeadódó apróságok nagyszabású és hosszú távú következményeit, majd képesek vagyunk ebből levonni a megfelelő következtetéseket.

  1. Tenni akarás munkál bennük

A klímaszorongásra minden személyiség másfajta reakciót érlel ki magában. Labilisabb személyiségeknél a globális problémával szemben érzett tehetetlenség akár depresszióba csaphat át, de sokkal jellemzőbb válaszreakció a tagadás, a különböző ideológiák mentén kiérlelt kifogáskeresés, vagy épp az aktív tenni akarás. A tudatos emberekre ez utóbbi jellemző. Ők a saját szintjükön hoznak döntést: változtatnak a vásárlási, fűtési vagy étkezési szokásaikon, és tömegekké szerveződve, megújuló, zöld igényeikkel gyakorolnak nyomást a gazdaságot mozgató cégekre.

  1. Harmóniában élnek a természettel

Szeretsz kirándulni, netán háziállatod is van, és közben még a környezetet is véded? Nem véletlen, hiszen ha valaki természetkedvelő és állatbarát, akkor értelemszerűen jobban értékeli és óvja a Földet benépesítő, szemkápráztató ökoszisztéma csodáit. Emellett egy világnézeti jellegzetesség is könnyen hozzájárulhat ahhoz, hogy tudatos életmódra váltsunk: ha úgy véljük, hogy az ember nem a teremtés koronája, aki más, „alacsonyabb rendű” életformákon való uralkodásra született. Hanem önmagukat egy nagy egész részeként látjuk, amelyben a békés harmónia bármilyen irányú felbomlása visszafordíthatatlan károkat okoz.

  1. Előre és hosszú távra terveznek

Átgondolt menük, gondos bevásárló listák, vászonszütyők és a sajtokhoz, felvágottakhoz szükséges újraszalvéták. A tudatos ember nem impulzusvásárló: fogyasztási szokásait alaposan megfontolja, és csak azt veszi meg, amire valóban szüksége van. Inkább minőségi dolgokat vásárol, elromlott készülékeit megjavíttatja, hogy a silány minőségből fakadó szeméttel ne terhelje tovább a bolygót. Gyakran előnyben részesíti a second hand termékeket, és már-már furcsa, ragaszkodó szeretettel veszi körül azokat a tárgyakat, amik hosszú éveken át kiszolgálják.

 

  1. Kevésbé materialisták

A takarékos szemlélet is fontos tényező, ahogy az is, ha nem az anyagi javak vásárlásában és birtoklásában találjuk meg a hétköznapi örömeinket, hanem inkább élményekben, érzésekben. A tudatos emberek a kézzel készített ajándékokat is gyakran előnyben részesítik a drága dolgok helyett, sőt, ők maguk is szeretettel merülnek el a „csináld-magad” ökohobbikban, például a kertészkedésben, szappanfőzésben vagy a befőzésben.

Segítünk a tudatossá válásban! Kövesd a blogunkat, és töltsd majd le a hamarosan debütáló applikációnkat!

Látogassatok el honlapunkra: https://tudatos.io/