Mondj nemet a műanyagra! – Otthoni zero waste tippek

Előző bejegyzéseinkben az egyszerhasználatos műanyagok, illetve a műanyag hulladék lebomlása során keletkező mikroműanyag-szennyezéssel foglalkoztunk. Most pedig olyan hasznos praktikákkal, tippekkel érkezünk, amikkel hatékonyan csökkenthető az otthoni hulladékmennyiség!

blog_kepek.png

  1. Vásárolj tudatosan!

Az otthonunkban termelődő műanyaghulladék csökkentésének egyik legfontosabb lépcsőfoka, hogy tudatos vásárlókká válunk. Csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van, az élelmiszerek beszerzésénél pedig előnyben részesítjük a nem, alig vagy lebomló anyagokba csomagolt termékeket.

A bevásárláshoz mindig készítsük elő a saját kis zero waste pakkunkat: a gyümölcsöket, zöldségeket, de a pékárut is bátran vigyük haza a saját, mosható szütyőinkben, de egyes üzletekben a felvágottat és a sajtot is kiadják újraszalvétában vagy ételhordó dobozban. A PET palackos üdítőket és ásványvizeket érdemes végleg lehagyni a bevásárlólistáról, helyette bátran fogyasszuk a kulacsba töltött, szűrt csapvizet, ha pedig szénsavas pezsgésre vágyunk, szerezzünk be inkább egy szódagépet! Végül a megvásárolt termékeket nejlonszatyrok helyett szállítsuk haza cekkerben vagy vászonszatyorban!

Ha időnk és lehetőségeink engedik, hétvégénként kilátogathatunk egy közeli piacra is, ahol az árusok nagy része szerencsére nyitott a zero waste vásárlási megoldásokra. Ezen a felületen pedig arról is tájékozódhatunk, hogy található-e a közelünkben csomagolásmentes bolt, ahol az élelmiszereken túl tisztítószereket, kozmetikumokat és egyéb szépségápolási termékeket is be tudunk szerezni.

  1. Válaszd a tartós termékeket!

Az egyszerhasználatos műanyagok elleni harc a zero waste életmód egyik legfontosabb frontja: itt úgy tudunk hatékonyan változást elérni, ha az eldobható termékek helyett tartósakat választunk. Például az párszor használt borotvák helyett cserélhető pengéjű darabokat, a műanyag fogkefék és fültisztító pálcikák helyett pedig bambuszból készült, komposztálható verziókat.

Az alufólia és a folpack leváltására bevethetünk mosható, gumis edénytakarókat, szilikon joghurtosfedőket, vagy akár méhviaszos csomagolót is, amit ráadásul otthon, igen költséghatékony módon magunk is el tudunk készíteni. Ezek az antibakteriális kendők - az újraszalvétákhoz hasonlóan - remekül használhatók szendvicscsomagolásra is.

https://www.youtube.com/watch?v=mos45WUura4

Bár Magyarországon most már hivatalosan is tiltott az egyszerhasználatos műanyag termékek forgalmazása, sok bolt polcain sajnos még mindig megtalálhatók. Ezeket mellőzük teljesen az életmódunkból: buli esetén is inkább vegyünk papírból készült, vagy komposztálható, kukoricaalapú poharakat és tányérokat, és a műanyag szívószálak helyett is választhatunk már papír verziót, vagy tartósabb fém, bambusz darabokat is.

  1. A menzesz és a babázás is lehet zöldebb!

Nőként, anyaként igen nagy kihívást jelenthet az eldobható higiéniai termékek műanyagtermelése. Jó hír viszont, hogy az egészségügyi betéteknek, tamponoknak és pelenkáknak is létezik zöld alternatívája. Ezeknek a beszerzése nagyobb kiadást jelent (főleg, ha mosható betét vagy mosipelus készletben gondolkodunk), viszont évekig kiszolgálják a használójukat, így hosszútávú befektetésnek tekinthetők.

Pontosan ezért érdemes utánaolvasni a témának még a bevásárlás előtt: eldönteni, hogy a mosható betétek, intimkelyhek, vagy netán a menstruációs bugyik felelnek meg leginkább az igényeinknek. A babánkkal pedig akár a helyi mosható pelenka klubba is ellátogathatunk, ahol megtanítják a mosizás alapjait, emellett pedig a gyerkőc testalkatának megfelelő pelenkák kiválasztásában is segítenek.

  1. Iktasd ki a mikroműanyag szennyezést!

Az otthonunkban termelődő mikroműanyagok jelentős része a műszálas ruhák használatakor, mosásakor keletkezik. Érdemes tehát elkerülni a fast fashion márkák műanyagban gazdag termékeit: ezeknek ugyan kedvezőbb az ára a természetes anyagokhoz képest (mint például a pamut, gyapjú és a len), de cserébe nem kifejezetten tartósak, az előállításuk pedig elképesztő környezeti terhet ró a bolygóra.

Emellett mossunk minél ritkábban, akkor is csak tele dobbal! A műszálas ruhákat tegyük sűrű szövésű mosózsákba, de a legjobb megoldás, ha a gép kifolyójára szűrőt szerelünk és/vagy mikroműanyag-gyűjtő mosólabdát helyezünk a szennyes ruhák mellé.

Érdekel a bolygó és az emberiség jövője? Nyitott vagy a zöld tartalmakra? Akkor ne habozz, kövesd a Tudatos Facebook és Instagram oldalát is!