Mi vagyunk a vírus?  - Néhány gondolat a Gaia-hipotézisről

A COVID-19 világszintű terjedésével és társadalmunkra gyakorolt hatásaival ismételten előtérbe kerülhet a harcos környezetvédők egyik jellegzetes elmélete. A Gaia-hipotézis a Földet egy koherens, élő organizmusnak tekinti, amely különböző önvédelmi mechanizmusokkal (például földrengésekkel vagy egy pandémiával) igyekszik fenntartani az élet oly törékeny egyensúlyát.

blog_12_1920x1080.jpg

„Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat, embereket. Letelepednek valahová, és addig szaporodnak, míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer.” – ez az idézet az 1999-es év egyik legnagyobb kasszasikeréből, a Mátrixból származik, és a gépek világának emberarcú gonosza, Smith ügynök fogalmazza meg. Az általa felvázolt elmélet ugyanakkor nem újkeletű, a ’70-es években felvirágzó Gaia-hipotézisben gyökerezik, ami azóta is közkedvelt háttérteóriája a természettel harmóniára törekvőknek.

A görög mitológia Föld-istennője nyomán Gaia-nak elnevezett elméletet James Lovelock fogalmazta meg az 1970-es években, noha előzményei már a 18. században is felbukkantak. Ennek lényege, hogy a Földet egy nagy organizmusnak tekintjük, melynek összes élő és élettelen része egy szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkot. Azaz az élővilág ugyanúgy hatást gyakorol az éghajlatra, az óceánok só-koncentrációjára vagy légkör összetételére, mint ezek megváltozása az élővilágra. Lovelock szerint a Föld komplex rendszere ráadásul önszabályozó: egyensúlyra, az élethez szükséges feltételek fenntartására törekszik, ezért az élőlényekhez hasonlóan – de persze tág határok között - védekezik az élettel össze nem egyeztethető változásokkal szemben.

A Gaia-hipotézist ugyan sok tudományos kritika érte, mivel teleologikus és a természetes szelekció elveinek ellentmond, ám ennek ellenére olyan új tudományterületeknek ágyazott meg, mint a biogeokémia vagy a rendszerökológia. Nem utolsó sorban pedig a természetvédők egyik gyakran visszatérő háttérteóriájává is vált.

Tehát tegyük fel, hogy a túlnépesedésből és –fogyasztásból fakadó környezetszennyezésre és klímaváltozásra az anyabolygónk önvédelmi mechanizmusokkal reagál, csak hogy az élethez szükséges feltételeket fenntartsa! Ha valóban Smith ügynöknek volt igaza, és mi vagyunk a vírus, akkor Gaia is egyfajta lázzal védekezik ellenünk, csak épp szökőár, aszály vagy egy világméretű járvány képében. Kvázi egyre keményebb eszközökkel szabályozza az emberi faj környezetpusztító ténykedését, mielőtt az elérné a teljes bioszféra kipusztítását.

Neked mi a véleményed erről a hipotézisről? Oszd meg velünk a gondolataidat kommentben a Facebook vagy Instagram oldalunkon!