6 játékos tipp a környezettudatos neveléshez

6 játékos tipp a környezettudatos neveléshez

 

A jó példa ragadós

"Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kölcsönözzük." – ebben a hónapban ezt a környezettudatos idézetet hoztuk nektek. Ahhoz viszont, hogy a bolygót élhető állapotban is hagyjuk a jövő generációjára, az egyik legfontosabb lépés az, ha őket is a természeti kincsek megőrzésére, a tudatos életmódra neveljük.

Ennek a fő kulcsa nyilvánvalóan az, ha példát mutatunk: ha gyermekünk azt látja, hogy az élet természetes részét képezi a hulladék tudatos csökkentése, a környezetbarát tisztítás és mosás, akkor ő is ezt fogja követendő elvnek tekinteni. Emellett azonban hoztunk még néhány játékos tippet, amivel észrevétlenül formálható a lurkók világlátása:

blog_8_1920x1080.jpg

  1. Közösen jobb a vásárlás

A zöld szemlélet átadása akkor a legkönnyebb, ha a gyerkőcöket bevonod azokba hétköznapi feladatokba, ahol a környezettudatosság a leginkább fontos. Készüljetek fel együtt a tudatos vásárlásra: a kisebbre bízd rá bátran, hogy nézze meg, van-e még liszt vagy rizs a tartóedényben, míg a nagyobb a bevásárlólista megírásában segíthet. A boltban kutassák fel ők az alapanyagokat, és legyen „küldetés”, hogy azt válasszák ki, amin minél kevesebb a csomagolás! Emellett legyen mindegyikőjüknek külön kis vászonszatyra, amibe játékosan pakolj is bele a beszerzőkörút után!

  1. A piac egy felnőtt játszótér

Mennyi szín, illat, forma, kedves árusok, finom kóstolók! Egy gyerek számára igazi élményt jelenthet a piacozás (vagy épp egy csomagolásmentes bolt). Ráadásul így sokkal több helyben termett, egészséges alapanyagot tudtok beszerezni, amit akár kimérve, a saját tárolóitokba is kérhettek. Itt is vond be a gyereket a vásárlás folyamatába, biztosan élvezni fogja!

  1. „Ronda, de finom”

A szupermarketek túlzottan tökéletes zöldség- és gyümölcskínálatában a nem megszokott kinézetű termékek gyakran végzik a kukában, holott semmi baj nincs velük. Ha a gyerkőcöket arra ösztökéled, hogy válasszák a görbe répát, vagy a furcsa alakú paradicsomot, már sokat tettél az élelmiszerpazarlás ellen. Ezekről a különleges, sorból kilógó „kincsekről” akár saját kis történeteket is kitalálhattok!

  1. Húshagyó hétfő

Az üvegházhatású gázok csökkentésének egy fontos lépése, ha csökkentjük az étrendünkben az állati eredetű alapanyagokat. Ha ezt rendszerszinten a gyerekeknél is bevezeted, akkor új ízek és alapanyagok felfedezésére buzdíthatod őket. Legyen a húshagyó hétfő egy szertartás: ilyenkor kerüljön az asztalra a gombapaprikás, egy jó lecsó, vagy akár brokkolifasírt is!

  1. Szedj többször, és add tovább a maradékot!

„Annyit szedj, amennyit megeszel!” – tanították már a szüleink is. Ezt az elvet pedig a kicsiknek is érdemes továbbadni, hiszen a mohó gyerekszem szükségszerűen vezet a felesleges ételpazarláshoz. Inkább szedjen keveset, többször! Az étel megvárja.

Ha pedig esetleg túl sokat főztél, a maradékot a gyerekekkel közösen vidd át a szomszédba, vagy adományozd rászorulóknak. Így a lurkó hamar megtanulja, hogy az étel érték, adakozni pedig jó érzés.

  1. A szelektív is lehet játék

Ahogy babakorukban a különböző formájú és színű játékok válogatása jelentette az élményt, úgy a nagyobbaknak ugyanez a szelektív szemét szortírozása is lehet. Hova kerül a PET palack, az alumínium doboz, vagy épp a krumpli héja? Tanítsd meg nekik a helyes válogatást, és legyen ez az ő „feladatuk”! Ugyanígy a kiürült üvegek visszaváltó gépbe adagolása is izgalmas lehet a gyerekeknek, sőt, hagyd, hogy az ebből befolyt összegből szabadon vásároljanak maguknak valamit!

 

További zöld tartalmakért kövesd a Tudatos folyamatosan frissülő Facebook és Instagram oldalát, valamint olvasd rendszeresen a blogunkat!