Zöldeknek kötelező: 3 regény az környezetpusztításról

Igazi „zöld csodabogár” vagy, és közben még olvasni is imádsz? Ha nem tudod, mivel ajándékozd meg magad, vagy egy szintén könyvmoly szerettedet karácsonykor, akkor olvasd el az alábbi tippjeinket! 3 elgondolkodtató regényt ajánlunk, amik mind a környezetszennyezés és a pazarló életmód elkerülhetetlen veszélyeire, ezen keresztül pedig a tudatosságra hívják fel a figyelmet

blog_13_1920x1080_1.jpg

  1. Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

A tajvani születésű Wu Ming-yi negyedik regénye egy klíma-fikció, ha úgy tetszik „cli-fi”. Mintegy rovarszemen keresztül nézve, sajátos fénytörésben mesél a gyászról, a szerelemről, az önfeláldozásról, titkokról és hazugságokról, a természettel való kapocs elvesztéséről, és persze nem utolsó sorban az emberiség pazarló és környezetpusztító magatartásáról.

A mágikus realista jegyekkel bíró, töredezett elbeszélésű írás négy emberre fókuszál. Két őslakos tajvanira, egy öngyilkosság gondolatával játszó professzorra, valamint egy mitikus szigetről, Vajo-vajoról származó fiúra, aki a törzs beavatási szertartása következtében az óceánon úszó hatalmas szemét-szigeten találja magát. Már csak egy tsunami kell ahhoz, hogy e sorsok elkerülhetetlenül összefonódjanak. A szemétsziget ugyanis tajvan partjainak csapódik: így a civilizációtól elzárt törzsből származó fiú és a múltjának démonaival küzdő professzor elindul a hegyekbe, hogy megkeressék az asszony rég eltűnt férjét és fiát. Azonban ott egy rejtély várja őket. 

  1. Margaret Atwood: A MaddAddam trilógia

Bár ez kapásból három regény, mégsem mehetünk el szó nélkül a Szolgálólány meséjével világhírűvé vált Margaret Atwood MaddAddam szériája mellett. A trilógia a bestseller regényhez hasonlatosan korunk égetően fontos problémáit festi a vászonra, csak ezúttal nem a nemeket érintő társadalmi egyenlőtlenség, hanem a pazarló, környezetpusztító életmód, illetve az emberiség nagy részét kiirtó apokalipszis áll a történet fókuszpontjában.

Az első regény, a Guvat és Gazella egy hétköznapi srác életútján keresztül mutatja be az egyre inkább elkorcsosuló és szegregálódó emberiség végnapjait, aminek egy hihetetlen gyorsasággal terjedő, pusztító vírus vet véget. A különös nevet viselő Hóember e civilizációnak a romjain próbál magányosan túlélni, mígnem a távolban füstjeleket vesz észre. A sorozat második darabja, Az özönvíz éve a pazarló életmóddal szemben egyfajta szektaszerű, zöld alternatívát kínáló Isten Kertészeinek köreibe enged betekintést: itt ismerkedünk meg Tobyval és Rennel, akik egy csoda folytán – egymástól függetlenül - szintén túlélik a katasztrófát. A trilógia harmadik darabjában, a MaddAddamban pedig Hóemberrel karöltve kezdik el egy neoprimitív közösség felépítését és védelmezését az apokalipszis utáni szép új világban.

  1. Richard Powers: Égig érő történet

Az irodalmi Pulitzer-díjjal kitüntetett alkotás Powers 12. regénye: a fák titokzatos, és számunkra láthatatlan világának bemutatásán keresztül az ökocentrikus életfilozófia szellemiségét képviseli, miközben megrázó erővel mutatja be a környezetvédő aktivisták munkáját. Az Égig érő történet főhőse kilenc nagyon különböző ember, akiknek az életútjában valamilyen módon kiemelt szerephez jutnak a fák. Ez a kilenc történet kvázi a regény „gyökérzete”, amik összefonódva válnak a „törzzsé”, elszánt, közös célokat kitűző környezetvédő akciójuk pedig a „maggá”.  Powers művét azoknak ajánljuk, akiket elkeserít, hogy az emberiség önző módon pusztítja a természetet, de ugyanakkor reményteljesen tekintenek arra, hogy ez a magatartás megváltoztatható.

 

Szeretnél még több zöld tartalmat? Akkor kövesd a Tudatos blogját, Facebook és Instagram oldalát!